Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΣΕΑΓΕ


Χανιά, 12.4.11

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Επίσκεψη - Ενημέρωση αντιπροσωπείας ΣΕΑΓΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη, τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Νικητιάδη και τον Πρόεδρο Ε.Ο.Τ. κ. Κανελλοπουλο, με αφορμή την ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2011 στο Σύνταγμα στις 21 -24 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Εκθεσιακή

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ) σε μια σειρά επισκέψεων στις 4 και 5 Απριλίου 2011 σε υπουργεία στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με κυβερνητικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και υποστήριξη του αγροτουρισμού στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΓΕ Νίκος Φραντζεσκάκης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο
της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου Πάνο Πούλο και τον εκπρόσωπο της ΑΛΦΑ Εκθεσιακής, έγιναν δεκτοί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, τον Υφυπουργό Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη και τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Τ. Νικόλα Κανελλόπουλο.

Στις συζητήσεις αυτές δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν ζωτικά θέματα για το χώρο μας. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας διαβεβαίωσε, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής του νομοσχεδίου για τον αγροτουρισμό στη διαβούλευση. Συμφωνήθηκε στο εγγύς μέλλον μία συνάντηση των προεδρείων των Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας και του ΣΕΑΓΕ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να του παρουσιάσουμε λεπτομερώς όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας, η προγραμματιζόμενη από τον ΣΕΑΓΕ Έκθεση Αγροτουρισμού 2011, να γίνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Είμαστε σε αναμονή απάντησης και για την υλική στήριξη της Έκθεσης αυτής.

Η ίδια αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε στη συνέχεια τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Νικητιάδη και αφού τον ενημέρωσε, ζήτησε την υλική και ηθική στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού.
Η ανταπόκριση ήταν επίσης θετική, στο θέμα δε του θεσμικού πλαισίου, μας επιβεβαίωσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία, μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να προωθήσουν έως το τέλος Απριλίου προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον τουρισμό υπαίθρου, αγροτουρισμό και οινοτουρισμό.

Με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί μια πενταετής συζήτηση για το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού στη χώρα μας και θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξής του και στην Ελλάδα (εκτός και αν γίνει ανασχηματισμός ή εκλογές και ξανά πάλι από την αρχή…!!).

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Νικόλας Κανελλόπουλος μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα φιλικό, δήλωσε την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στην προσπάθειά μας για προβολή του αγροτουριστικού προϊόντος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και για δημιουργία πακέτου κοινωνικού τουρισμού σε αγροτουριστικές επιχειρήσεις.
Για τον σκοπό αυτό, καθόρισε συνάντηση με τις διευθύντριες των αρμόδιων τμημάτων του ΕΟΤ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουμε τις λεπτομέρειες.

Στη συνάντηση με την κ. Βαρελά, συμφωνήθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση του portal μας, θα ενημερωθούν όλα τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό ότι ο ΣΕΑΓΕ, είναι επίσημος εκπρόσωπος του αγροτουρισμού στην Ελλάδα.




Συμφωνήθηκε ακόμη οτι, αφού επιλεγούν τρεις χώρες από τον ΣΕΑΓΕ, θα υπάρξει η δυνατότητα να προσκληθούν με έξοδα του ΕΟΤ, tour operators, εξειδικευμένα γραφεία και δημοσιογράφοι των ΜΜΕ με σκοπό να φιλοξενηθούν στις επιχειρήσεις των Ενώσεων και να προβάλουν το αγροτουριστικό προϊόν της Ελλάδας στις χώρες τους.

Τέλος, θα επιλεγεί μια εξειδικευμένη έκθεση αγροτουρισμού σε χώρα του εξωτερικού, όπου με έξοδα του ΕΟΤ, θα προσκληθούν μεταξύ άλλων και οι προαναφερόμενοι επισκέπτες, ούτως ώστε να αρχίσουν να πραγματοποιούνται συνεργασίες.

Στη συνάντηση με τις κυρίες Γκόλφη και Νομπιλάκη στον ΕΟΤ, για το θέμα του κοινωνικού τουρισμού, παρουσία και της κυρίας Σταυρούλας Καραβασίλη, προέδρου της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου, διαπιστώθηκε η πρόθεση στήριξης από πλευράς του ΕΟΤ, ταυτόχρονα όμως, η έλλειψη κριτηρίων και θεσμικού πλαισίου δημιουργούν ανυπέρβλητο πρόβλημα.
Συμφωνήθηκε να προετοιμάσουμε το έδαφος, έτσι ώστε με τη ψήφιση του νομοσχεδίου να είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του προγράμματος.

Οι παραπάνω συζητήσεις ήταν πολύ χρήσιμες και ο συντονισμός του ΣΕΑΓΕ με τα Υπουργεία, τον Ε.Ο.Τ., τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τα Επιμελητήρια θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του αγροτουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, διαμέσου της συμμετοχής των Ελληνικών αγροτουριστικών επιχειρήσεων σε διεθνείς θεματικές τουριστικές εκθέσεις.




Νίκος Φραντζεσκάκης Κώστας Παππάς



Πρόεδρος ΣΕΑΓΕ Γεν. Γραμματέας

1 σχόλιο: