Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, της Αγροξενία και των Ενώσεων Αγροτουρισμού Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας , εκφράζουμε την αγωνία μας  για το μέλλον του Αγροτουρισμού στη χώρα μας .
 Παρά το γεγονός της ύπαρξης αξιόλογων μονάδων αγροτουρισμού σε όλη την επικράτεια, παρά το γεγονός οτι απο εικοσαετίας και πλέον υλοποιούνται προγράμματα εν ονόματι του αγροτουρισμού, δεν έχει καταστεί δυνατό  μέχρι σήμερα, να θεσμοθετηθεί   απο πλευράς Πολιτείας.
Ως εκ τούτου, αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την περαιτέρω ύπαρξή μας , η δημιουργία θεσμικού πλαισίου και απευθυνόμαστε σε σάς , προκειμένουν να καταννοήσετε την αναγκαιότητα και να συμβάλλετε καθοριστικά  στην υλοποίησή του.
Η έννοια του  αγροτουρισμού συνδέεται με κάποιες  βασικές αρχές, όπως είναι η προώθηση της ποιότητας, ο σεβασμός της  πολιτιστικής κληρονομιάς και η  προστασία του περιβάλλοντος. Θεωρεί τις ανθρώπινες σχέσεις ως έναν από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και προσφέρει ένα γενικότερο πλαίσιο υποστήριξης με προσφορά οικολογική και ανθρωπιστική.
Ο αγροτουρισμός, απο τη φύση του δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο μέγεθος , δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή «κλίνης και στέγης» συνήθως κατάλληλα διαμορφωμένης σε σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής η με αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνει και μικρές μονάδες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προιόντων, οικοτεχνίες, χειροτεχνίες, οργανωμένα κέντρα εκπαίδευσης και παροχής ειδικών υπηρεσιών, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, κ.ά.
Το γεγονός  οτι ο επιχειρηματίας εργάζεται  μέσα στην επιχείρησή του και έχει σχέση με τη γή και την  καλλιέργεια  αγροτικών προιόντων, καθιστά τον  αγροτουρισμό ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης  της κοινωνίας και της τοπικής  οικονομίας.
Παρα το γεγονός  ότι μέχρι σήμερα πολιτικοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, νομάρχες, αναπτυξιακοί φορείς, συνεχώς αναφέρονται στον αγροτουρισμό για την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, ποτέ δεν κάθησαν σοβαρά να επεξεργαστούν ένα σχέδιο νόμου,
Είμαστε ο  μόνος χώρος που δεν αναγνωρίζεται επισήμως το επάγγελμα του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, γιατί άλλες απο αυτές φέρεται οτι   ανήκουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλες στις ταβέρνες, άλλες σε ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καθορίζεται μόνο απο την εικόνα του μαζικού τουρισμού και να έχει χάσει μέχρι σήμερα το τραίνο του αγροτουρισμού. Και όλα αυτά, τη στιγμή  που άλλες  χώρες, ειδικά πρώην ανατολικές,  παρά το γεγονός  ότι ξεκίνησαν  την ανάπτυξη του αγροτουρισμού  πολύ καθυστερημένα, σήμερα έχουν κάνει πολύ  σοβαρά βήματα στην οργάνωση και προβολή του, χωρίς  να αναφερόμαστε στις παραδοσιακές χώρες του αγροτουρισμού  (Ιταλία, Γαλλία,Αυστρία κ.ά.) που είναι χρόνια μπροστά και αποτελούν πρότυπα για μάς.
Μετά τη συγκρότησή μας σε συλλογικά όργανα, σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας και τη δημιουργία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού, κατορθώσαμε σε συνεργασία με άλλους φορείς να καταλήξουμε σε μια κατ αρχήν συμφωνία των βασικών κριτηρίων που πρέπει να διέπουν το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και την οποία θέτουμε στη διάθεσή σας, ευελπιστόντας να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, προς την κατεύθυνση αυτή.
Είμαστε έτοιμοι  μετα το σχηματισμό της κυβέρνησης, να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας τόσο στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου όσο και στα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να διέπουν τις επιχειρήσεις μας.



Για το Σύνδεσμο  Ενώσεων Αγροτουρ.Ελλάδος

  • Ο Πρόεδρος Νίκος Φραντζεσκάκης,  Χανιά Κρήτης                                                      
  • Ο  Γ.Γραμματέας Κώστας Παππάς, Γιάννενα  Ηπειρος 



Γιά την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ


  • Ο Πρόεδρος: Παναγιώτης Μεταξάτος Κεφαλλονιά, Ιόνια                                                                    
  • Ο Γ. Γραμματέας Θεόδωρος Βασιλείου, Καστοριά,  Δυτική Μακεδονία 



                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου